Schadeherstel

Het herstellen van schade aan de opbouw van een caravan en camper is vaak een kostbare zaak. Door de geavanceerde bouwwijze met sandwichpanelen en hoogwaardige kunststoffen laat dit zich niet vergelijken met een (plaat)schade aan een normale auto en vereist dan ook een specialistische aanpak.

Een goed herstel van de schade aan je geliefde caravan of camper kun je daarom het beste laten verrichten door één van de vele gespecialiseerde FOCWA Caravan- en Camperservicebedrijven. Niet voor niets dat veel verzekeraars adviseren het schadeherstel van caravan en camper uit te laten voeren door een FOCWA specialist.

Caravans en campers worden tegenwoordig uit zeer hoogwaardige materialen geconstrueerd. De vloer, wanden en dak worden in een sandwich-constructie gebouwd. De buitenwanden bestaan uit een dunne aluminium of kunststof plaat welke op een houten frame met hoogwaardige isolatiematerialen is verlijmd.

 

Aan de andere kant wordt een plaat triplex bestaande uit verschillende verlijmde lagen onder druk samengeperst. Hierdoor ontstaat een sterke en lichte constructie.

 

Steeds vaker zien we dat niet alleen de voor- en achterzijde van de caravan en camper worden voorzien van een kunststof (polyester) paneel, maar dat ook de wanden, alkoof en/of het dak in kunststof wordt uitgevoerd.
Daken worden de laatste jaren steeds meer in een hagelbestendige uitvoering vervaardigd. Als dat niet het geval is, kan een stevige hagelbui de aluminium dakplaat tot een poffertjespan omtoveren. Dergelijke schadegevallen zijn voor de gespecialiseerde FOCWA bedrijven bijna dagelijks werk.

Dergelijke grote schades, net als de beruchte deukjes die je tijdens het rangeren met de caravan oploopt, kunnen vanwege de moderne constructie van de hedendaagse caravan alleen door gespecialiseerde bedrijven, zoals de FOCWA Caravan- en Camperservicebedrijven, worden hersteld. Het klassieke uitdeuken, plamuren en spuiten zoals bij een ‘gewone’ autoschade is in dit geval niet mogelijk.

 

Het herstel van een kleine schade

Door de hoge kosten van vernieuwen van buitenwanden (beplating) is naar een methode gezocht om kleinere schades te kunnen repareren zonder dat het betreffende deel in zijn geheel dient te worden vervangen.

Tegenwoordig is er een goede oplossing gevonden voor het herstellen van deze kleinere schades. Schadeplekken, zoals scheuren, gaatjes en deuken, worden bewerkt met behulp van een speciale mal die dezelfde structuur heeft als het plaatwerk van de caravan.

De mal wordt op een speciale plamuur op de schadeplek aangebracht en daarna wordt de schadeplek behandeld en gespoten. Na de behandeling ziet de caravan er weer puntgaaf uit. Omdat geen nieuwe caravanbeplating hoeft te worden besteld, kunnen reparaties middels deze methode al binnen enkele dagen gereed zijn.

De verzekeraars vergoeden over het algemeen de reparaties die met deze techniek worden uitgevoerd, als de caravan casco (all-risk) is verzekerd. Het schadeherstelbedrijf kan de schadeafwikkeling rechtstreeks met de verzekeringsmaatschappij afwikkelen zodat je hier zelf geen omkijken meer naar hebt.